Sjugranar udde


Blandade bilder från Sandviken och Djupviken


Sjugranar udde
Stränderna kring naturreservatet Kungshamn-Morga är bland de finaste kring Ekoln, Mälarens nordligaste fjärd.
Hit kommer inga stora mängder folk, som till de vanliga badplatserna, t.ex. Lyssnarängen och Hammarskog.
Sjugranar udde, eller Sjugranarudd som det står i sjökortet, har ett par lämpliga vikar att lägga flotten vid, som Sandviken och Djupviken.
OBS! Vi äger rätten att bestämma den lämpligaste platsen av de två alternativen, för att undvika klagomål från badgäster och skadegörelse på flotten då den inte används.

Sandviken
Har en fin sandstrand med en öppen strandremsa som passar för t.ex Kubb och Boule.
Beroende på väder och vattentemperatur så är det oftast bara ett fåtal som besöker sandviken. Mest är det under semestertid och vid bra väder. Därför passar Sandviken bäst under April, Maj och September.
Enstaka fritidsbåtar brukar ankra i viken eller vid grundet ca 100 m utanför.

Djupviken
Här är det mer privat, även under Juni-Augusti. Stranden vid djupviken består av sten och vass och skogen sträcker sig ända ner till strandkanten. Därför finns det inga som badar här. Vi använder en 5-meters brygga mellan land och flotte för att komma ut på djupare vatten.
Vill man spela Kubb eller Boule, så finns en plan skogsglänta på uddens topp (markerad med en blå ring på kartan) ca 100 m från vattnet.
Det är ca 300-400 m mellan Sandviken och Djupviken, via en liten skogsstig längs stranden, men det är lättare att gå den stora stigen dit.

Toalett och dusch
Varje flotte är försedd med en enkel dusch men ingen toalett.
Inga duschar finns vid naturreservatet.
Det finns ett torrdass vid Sandviken.

Ta med ficklampa
Det är kolsvart i skogen på natten, förutom under Juni och Juli. Man klarar sig inte utan ficklampa när man går upp till vägen i mörkret.

Hitta hit
Hit kan man ta sig med buss, taxi eller båt
Bussar stannar i närheten. Se www.Ul.se för mer information. Sök resa och ange t.ex. från "Uppsala, Centralstationen" till "Djupviken, Knivsta".
Kommer ni med taxi, ange att ni ska till Djupviken längs väg 255 (gamla Stockholmsvägen). På en GPS kan det stå "Djupviken, Uppsala" eller Djupviken, Knivsta", eftersom det egentligen ligger i Knivsta kommun.
Man går sen förbi en vägbom ner mot sjön på en skogsväg som övergår till en större stig. Följ skyltarna Sandviken och Djupviken. Sträckan ner till sjön är ca 1km.
Det finns flera skogsvägar med bommar ner till sjön men det är långt emellan så det gäller att ta rätt väg för att komma rätt.

Parkering
Vid busshållplatsen finns även en parkering (på motsatta sidan).
Det är lätt att missa parkeringen och det finns flera skogsvägar med bommar ner till sjön men det är långt emellan så det gäller att ta rätt väg för att komma rätt.


Andra platser:

Östra bryggan

Stadsträdgården

Ultuna

Norsholmen

Skokloster