Tack för att ni valde Badflotten
Vi kan stoltsera med kanske landets lägsta priser när det gäller flottar av det här slaget, men det kräver lite mer av kunderna eftersom ni sköter det mesta själva. Här följer instruktioner som rör badflotten.Lås upp omklädningsrummet


Koden är de fyra sista siffrorna i ditt telefonnummer du angav när du bokade.
Siffrorna på låset räknas uppifrån och ner.
Är det mörkt, använd en tändare eller mobiltelefon för att lysa upp siffrorna.
Om du inte får upp låset, skicka sms så löser vi det.

Lägg låset på bordet precis innanför dörren för att ni inte ska tappa bort det.Om veden


Använd loggs för att snabbt komma upp i värme. De brinner intensivt med jämn låga och ger en "gassvetslåga" i botten på aggregatet.
För att det ska brinna bra, lägg loggsen i tråget och spruta tändvätska en stund innan du kastar i dem i elden.
Loggs är klossar av pressat sågspån. Loggs ingår
Vanlig ved brinner istället långsamt och länge och är bra då man underhåller värmen och redan sitter i badet.

OBS! Loggs får ej användas i bastuaggregat eftersom värmeutvecklingen smälter ner skorstenen och orsakar brand.Hur ni tänder aggregatet


Det är väldigt svårt att få upp temperaturen om man gör fel.
LÄS DÄRFÖR DETTA NOGA!


Om ni är osäkra eller har ont om tid så kan vi ordna uppvärmningen. Det tar ca 3 timmar. Se prissidan för aktuellt pris på uppvärmning.

Hur ni startar aggregatet
Ta tunna vedpinnar s.k tändved och lägg i behållaren som visas på bilden.
Häll på rikligt med tändvätska och låt dra i minst 10 minuter. Var inte snål med tändvätska, det brukar gå åt en halv flaska för att få fart på aggregatet.
Se till att ha ordentligt med preparerad tändved. Preparera även lite vanlig ved genom att hälla tändvätska i ändarna, där det snabbt sugs in.
Ta av skorstensröret och lägg i tändved där skorstensröret ska sitta. (Ta en ordentlig näve med tändved.)
Lägg även i preparerad tändved i vedtunnan, men ej i luftintaget!. Lägg därefter ett par preparerade vedträn i överst i vedtunnan. Häll mer tändvätska över veden i vedtunnan så att den blir riktigt blöt.
Ta en trästicka och fukta i tändvätska, tänd stickan och för ner den där skorstensröret ska sitta, för att tända tändveden i röret.
När det brinner ordentligt i röret, sätt på skorstensröret.
Använd gärna handskar! Blöter ni dem med vatten så klarar de värme bättre.
Om det brinner ordentligt i skorstensröret så blir det så varmt att kalluft sugs in genom vedtunnan och luftintaget.
Så måste det bli för att få tillräckligt drag i aggregatet.
Är inte skorstensröret varmt, ta av det och börja om igen.
Efter 30-60 sekunder bör det vara bra drag i aggregatet (när skorstensröret är så varmt att man bränner sig) så att man kan tända tändveden i vedtunnan.
Använd en sticka även för det.
Titta aldrig ner i röret! Oförbrända gaser kan utan förvarning antändas så att en "jetstråle" kommer upp ur röret. Du kan bli av med hår och skada synen.
Detsamma kan hända om man häller tändvätska ner i vedtunnan. Det blir en explosionsartad antändning som blåser ut aska och sot som hamnar i badvattnet.
Av den anledningen är det inget bra att använda papper för att tända. Om aggregatet "pustar" lite så hamnar det i badvattnet och över hela flotten.Misslyckad tändning
Om ni inte fått drag i skorstenen så kommer rök och eld upp från vedtunnan, och det värmer mest ovan vattenytan. Det kan ta många timmar att komma upp i badtemperatur och tyvärr är det svårt att stoppa elden och börja om. Skorstenen måste vara varmare än eldningstunnan för att det ska brinna åt rätt håll.
Gör rätt från början!


Justera luftinsläppet

Lägg på locket så att luft kommer in i luftintaget och lite luft kommer in i vedtunnan. Prova dig fram tills du hör att det blir bra drag. Det ska väsa som en jetmotor. Då bildas en glödbädd i botten på vedtunnan och maximal verkningsgrad fås.
Om stora lågor kommer upp ur vedtunnan finns det risk för att luften går åt fel håll, dvs att kallluft rusar ner genom skorstensröret, och det blir svårt att få upp badtemperatur i badtunnan. Man får då börja om från början.

Bilderna visar hur man justerar luftinsläppet. På den övre bilden kommer luft in både genom vedtunnan och luftintaget, medan den undre bilden visar att den mesta luften kommer in genom luftintaget.

Var med hela tiden för att få hålla ingång lågan. Titta på röken och lyssna på ljudet.I början ... ser det ut så här den första stunden. Det ryker lite innan det blir drag i aggregatet.


Bra drag
När det har tagit sig ordentligt och det är bra drag i aggregatet så ska det "väsa" som en jetmotor, knappt någon rök syns och vattnet kring aggregatet cirkulerar. Det är fullständig förbränning och luften "dallrar" ovanför röret. Man känner strålningsvärme från röret från flera decimeters håll.


Dåligt drag
Vid ofullständig förbränning kommer mycket mörk tung rök ut. Röken kommer sakta ut. Ingen värmestrålning känns från röret.
Antagligen behövs mer syre och locket skall öppnas mer. Om röken kommer ut från eldningstunnan är locket för mycket öppet.


Slocknat eller går baklänges
Om det varken låter eller syns någon värme ovanför röret, och röret känns inte speciellt varmt. Då har det förmodligen slocknat eller brinner väldigt dåligt. Om röken istället kommer från eldningstunnan så går elden baklänges, vilket inte är okey eftersom det inte värmer vattnet särskilt bra.Lägg i loggs (eller ved) med jämna mellanrum.
Det brinner i botten (i glödbädden). Lägg inte i mer än två åt gången. Det ska brinna i botten. Blir det för mycket så brinner det inte i botten.Packa inte ner ved med våld! Aggregatet är av aluminium och håller inte för våld.
Lägg på locket igen. Justera luftintag.

När ni nått badtemperatur, runt 38 grader, stäng helt med locket för att vattnet inte ska bli för varmt. Det tar annars flera timmar att vänta på att det ska svalna. Termometer finns i vattnet.

OBS! Ni måste naturligtvis underhålla värmen med ett vedträ då och då. Temperaturen sjunker ett par grader i timmen. Detta gäller även om ni beställt uppvärmning!. Det räcker att det brinner lite lugnt i botten och det är inte längre så noga om röken går ut genom skorstenen eller vedtunnan.


Håll god hygien

Vi skurar ur tunnan och tappar på med nytt rent kranvatten varje gång.
Badtunnan har plastinsats vilket gör det lätt att göra ren tunnan men bakterier förökar sig bra runt 40 grader och därför bör man inte bada i samma vatten mer än några få timmar. Antalet personer samt personhygien spelar också roll, därför är det viktigt att duscha innan man kliver i tunnan. Det gäller även efter toalettbesök.
UNDVIK att bada om du har öppna sår.

Om vattnet börjar bli grumligt så är det dags att sluta bada.Sortera soporna


Ni sorterar soporna! Vi tar sedan hand om sopsäckarna när vi hämtar flotten.
Sortera burkar och flaskor för sig, och tomma matförpackningar för sig.
Matrester tar vi inte hand om. Mata fiskarna istället.
Matrester och läckande sopsäckar debiterar vi extra, enligt hyresavtalet!
Lämna inte soporna i omklädningsrummet, för det ger en soprumslukt som biter sig fast!
Vi städar


Städningen ingår i priset så vi sopar och skurar trall och lavar, men vi tar extra betalt för onormal nedsmutsning, som lera, matrester, fekalier etc.

Matrester och läckande sopsäckar debiterar vi extra, enligt hyresavtalet!
Om ni inte vill betala extra, gör er av med matrester och sortera soporna!Hitta i mörker


Har ni bokat vid Ultuna eller Sjugranarudde på våren eller hösten, ta med ficklampa eftersom det inte finns några upplysta stigar där.
Det kan bli så pass mörkt att ni inte hittar dit eller därifrån.


- Vad gör vi om något går sönder eller försvinner?


Är det småsaker som t.ex hänglås, så blir det billigast om ni skaffar nytt och lägger på plats morgonen därpå, senast kl 12, om vi inte kommer överens om annat. Vi har bokningar ett par, tre gånger i veckan så därför kan vi inte vänta länge ifall vi har en ny bokning dagen efter. För att slippa köpa nya saker efter varje bokning så tar vi bra betalt för att åka och handla dessa saker på helgen, ibland precis innan nästa bokning.Exempel på saker som vi debiterar till fast pris (inköp + arbetstid)
  • Hänglås; 1000 kr tar vi för det, finns på Clas Ohlson. Skaffar NI nytt lås så måste det vara samma lås som innan! En orsak att låset försvinner är att man lagt det på utebordet eller hängt det på dörrhandtaget, därefter hamnar det på sjöbotten. Ibland har kunderna lyckats byta kod så att man få använda vinkelslip för att komma in, och då kräver vi nytt lås.
  • Parasoll; 1000 kr tar vi för det, finns på Bauhaus.
  • Grillgaller; 1500 kr tar vi för det, finns på Bauhaus.
Ersättning för skada

Om det behövs så anlitar vi hantverkare eller städfirma för att det ska vara rent och helt till nästa sällskap. Det kostar mycket mer än en bokning!